Monofaglighed i nyt kvalitetsinstitut kan skade patienter

”Sundhedsfaglige selskaber i fælles opsang: Hvorfor er der kun læger i Sundhedssektorens Kvalitetsinstitut?

Debatindlæg: Monofaglighed i nyt kvalitetsinstitut kan skade patienter

Der er ikke ligefrem lægemangel i Sundhedssektorens Kvalitetsinstitut! Det påpeger formand for Dansk Selskab for fysioterapi Rasmus Gormsen Hansen sammen med forpersoner fra fem andre sundhedsfaglige selskaber i et debatindlæg i specialmediet Sundhedsmonitor.

Under overskriften ”Sundhedsfaglige selskaber i fælles opsang: Hvorfor er der kun læger i Sundhedssektorens Kvalitetsinstitut?” peger repræsentanterne på det paradoksale i, at det nyligt nedsatte kvalitetsinstitut kommer skidt fra start. Monofagligheden i det meget ensidigt sammensatte kvalitetsinstitut vil øge risikoen for ”ikke-bæredygtige og kortsigtede beslutninger, der i sidste instans er fordyrende for samfundet og kan være til skade for patienterne”, skriver de seks formænd.

 

Svært at lave langtidsholdbare prioriteringer

Danske Regioners bestyrelse godkendte den 7. marts 2024 oprettelsen af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut. Instituttet erstatter bl.a. Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram og Behandlingsrådet, som nu slås sammen i den ny konstruktion. Målet er at bidrage til høj og ens kvalitet i det kliniske arbejde, men underskriverne peger på, at en helt grundlæggende præmis for prioritering i sundhedsvæsenet bør være, at ”den bygger på grundige og dybdegående gennemgange af evidensen på området og udarbejdes i et ligeværdigt samarbejde mellem de behandlende faggrupper”.

”Det er derfor mærkværdigt, at regionerne med etableringen af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut nu lægger op til, at kliniske retningslinjer skal udarbejdes monofagligt af læger, og at man ikke griber muligheden for at lave langtidsholdbare prioriteringer i sundhedsvæsenet med inddragelse fra alle faggrupper”. Se indlægget på Sundhedsmonitor.dk (kræver abonnement)

 

De fem underskrivere er foruden Rasmus Gormsen Hansen:

Nina Olsén Nathan, formand for Dansk Jordmoderfagligt Selskab

Cecilie Testern Wissing, forperson for Dansk Selskab for Kiropraktik

Pia Dreyerf, formand, Dansk Sygepleje Selskab

Jeanette Reffstrup Christensen, formand for Dansk Selskab for Ergoterapi

Ingeborg Farver-Vestergaard, formand for dansk Sundhedspsykologisk Selskab

 

Læs hele debatindlægget her