Sommerhilsen fra DSF bestyrelsen
Dansk Selskab for Fysioterapi (DSF) og de faglige selskaber i fysioterapi (Selskaberne) startede året med et fællesmøde, hvor også Danske Fysioterapeuters (DFys) Hovedbestyrelse deltog. Fællesmødet var en del af det projekt, der blev vedtaget på Repræsentantskabet (2022) og som skal afklare, hvor meget og hvordan fagligheden skal fylde i vores fagforening. Der bliver bl.a. kigget på hvilken værdi, det har for DFys og medlemmerne, at vi er en forening, der omfatter en hel profession.
Foråret 23 har budt på en række strategiske indsatser rettet mod at understøtte selskaberne, men også til at sætte fysioterapi, fysioterapeuter og selskaberne på landkortet i sundhedsvæsenet og blandt vores samarbejdspartnere.
DSF blev igen i år inviteret til årsmødet for De Lægevidenskabelige Selskaber, hvilket sender et vigtigt signal om behovet for samarbejde på tværs og anerkendelsen og respekten for vores faglige arbejde. Derudover deltog DSF i årskonferencen for Dansk Selskab for Kvalitet i sundhedsvæsenet. Dette er en god platform til at fremhæve vores profession som en væsentlig del af sundhedsvæsenet og etablere vigtige netværk, som vi kan forsætte med at pleje. Find præsentationer fra DSKS årsmøde her.
Styrkelse af databaseret fysioterapi
Vi oplever, at vores profession og kompetencer bliver respekteret, men DSKS årsmødet afslørede også, at sundhedsvæsenet generelt mangler data til at understøtte kvalitetsarbejdet og dokumentere effekten af fysioterapeutiske indsatser og tværfaglige samarbejder, hvor fysioterapeuter arbejder tæt sammen med andre sundhedsprofessionelle. Styrkelse af databaseret fysioterapi er en prioriteret indsats for DSF, og nedenfor kan du læse om det arbejde, vi udfører, eksempelvis for at integrere fysioterapi som en naturlig del af Regionernes Kliniske Kvalitets Databaser (RKKP). Der er et stort ønske om at prioritere det tværfaglige samarbejde og patientforløbene, og en vigtig del af denne indsats er at fokusere langt mere på data i alle sektorer.
Vi tror på, at det også indenfor egen praksis skal være let for fysioterapeuter at arbejde på baggrund af grundig viden om patienterne. En del af redskaberne til dette er standardiserede og validerede tests og måleredskaber, og rigtig mange fysioterapeuter er tilsyneladende enige med os her - Måleredskaber er fortsat den mest anvendte del af Danske Fysioterapeuters hjemmeside. Vi arbejder derfor på en række udviklingsmuligheder omkring Måleredskaber, inklusive pilot-test af muligheden for at få adgang til måleredskaberne direkte gennem elektroniske journalsystemer.
Prisuddeling og folkemøde
Vi sluttede foråret med to større begivenheder. I juni blev årets kliniske forsøgspriser uddelt, her er vi, sammen med en række andre aktører fra sundhedsvæsenet med til at skabe synlighed om samt anerkende den kliniske forskning. Læs mere nedenfor og se vinderne her.
I slutningen af juni deltog vores formand, Gitte, på Folkemødet for at møde samarbejdspartnere, deltage i de mest relevante debatter og skabe ny viden og nye kontakter. Lars Henrik deltog sammen med resten af Dfys hovedbestyrelsen og repræsenterede desuden DSF i debatten ‘Mere Kål - Mindre Nål’ om sundhed, sygdom og sundhedsfremme og medicinering i samarbejde med FAKD, Kost- og Ernæringsforbundets Faglige Selskaber.
God sommer
Nu er det sommerferietid, men med baggrund i de forrige år og forårets indsatser – og en sommerferie – fortsætter vi i efteråret vores arbejde for at styrke vores fantastiske profession og sender hermed en stor tak til Selskaberne, hvor mange bestyrelsesmedlemmer yder en stor frivillig indsats til glæde for alle medlemmer af Danske Fysioterapeuter.
Bedste faglige hilsner på vegne af Dansk Selskab for Fysioterpis sekretariat og bestyrelse, Gitte Arnbjerg, Formand og Lars Henrik Larsen, Næstformand.
Om DSF og de faglige selskaber
DSF er paraplyselskab for de 17 faglige selskaber i fysioterapi og består foruden Selskaberne af en bestyrelse på 5 medlemmer der vælges på DSFs generalforsamling hvert andet år, samt af 3 medarbejdere (1 på fuldtid og 2 på deltid) og en studentermedhjælper, der tilsammen udgør DSFs sekretariat. Læs mere på www.danskselskabforfysioterapi.dk.
DSF har til opgave at:
- styrke de faglige miljøer i fysioterapi for at sikre specialiseret og evidensbaseret fysioterapi
- sikre faglig legitimitet og anerkendelse af fysioterapi gennem høj faglig kvalitet og samtidigt sikre at der ikke er politisk indblanding i faglige og videnskabelige spørgsmål
- medvirke til at styrke professionen
DSF har ansvaret for:
- faglig rådgivning indenfor fysioterapi, herunder bl.a. udpegning af medlemmer til Sundhedsstyrelsens arbejdsgrupper og deltagelse i høringer med fagligt indhold relevant for fysioterapien nationale kliniske retningslinjer
- faglig rådgivning til Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse og medarbejdere
- Måleredskaber
- Specialiseringsordningen for fysioterapeuter, læs mere her
- Koordinering af arbejdet i og samarbejdet mellem de 17 faglige selskaber i fysioterapi, samt at kunne repræsentere de samlede 17 selskaber