Nyt om Måleredskaber
Nyt skema til oprettelse af måleredskaber og en rapport med resultater fra spørgeskemaundersøgelsen om Måleredskaber offentliggjort.
Måleredskaber nærmer sig 20-års fødselsdag
Måleredskaber på fysio.dk blev grundlagt efter en repræsentantskabsbeslutning i 2002. De første mange år blev arbejdet med databasen varetaget af Thomas Maribo som faglig konsulent for Danske Fysioterapeuter.
Ved dannelsen af Dansk Selskab for Fysioterapi blev det besluttet at drift og udvikling af Måleredskaber skulle høre under Dansk Selskab for Fysioterapi og siden da har Måleredskaber været en fast del af Dansk Selskab for Fysioterapi's tilbud til medlemmerne i Danske Fysioterapeuter.
Gennem tiden har Måleredskaber gennemgået flere opdateringer, senest i 2015 hvor Henrik Hansen stod i spidsen for en gennemgribende oprydning i udvalget af måleredskaber i databasen samt udarbejdelsen af en ny model for kvalitetsvurdering af måleredskaber.
Stadig en eftertragtet service
Trods de mange år på bagen og en rivende udvikling indenfor forskning i og anvendelse af måleredskaber, er siden på fysio.dk stadig yderst populær. Med ca 150.000 besøg årligt, i gennemsnit over de seneste 5 år, er der således god grund til at sikre at indholdet på Måleredskaber er afstemt med medlemmernes efterspørgsel.
Bestyrelsen for Dansk Selskab for Fysioterapi vurderede derfor i slutningen af 2019, at det var tid til at se måleredskaber godt efter i sømmene og en ny opdateringsproces blev sat i søen.
Søjlediagram over sidevisninger på Måleredskaber over de seneste 5 år.
De faglige selskaber blev budt op til dans
På Måleredskaber findes der aktuelt 118 forskellige måleredskaber som repræsenterer mange forskellige specialer indenfor faget fysioterapi. For at dække faget bredt var første skridt i opdateringen af Måleredskaber, en invitation til dialog med de faglige selskaber som alle blev opfordret til at forholde sig kritisk til de måleredskaber der på daværende tidspunkt repræsenterede deres respektive specialer.
Efter 1 års tid, var der indhentet en stor mængde information lige fra forslag til måleredskaber der skulle fjernes, ny viden om de enkelte måleredskaber, sidens opbygning og søgefunktion til en lang række af forslag til nye måleredskaber.
Dertil blev der rejst en række mere strategiske spørgsmål i stil med hvem skal have adgang til Måleredskaber, hvem skal finansiere arbejdet med oprettelse og kvalitetsvurdering af måleredskaber og indikationer & kriterier for hvornår et måleredskab skal ligge på Måleredskaber.
Medlemmernes synspunkter skulle i spil
Det blev efterhånden tydeligt, at der var behov for en bred afdækning af hvilken retning udviklingen af Måleredskaber skulle trække i og efter drøftelse i bestyrelsen for Dansk Selskab for Fysioterapi blev følgende 3 indsatser prioriteret:
-
Opdatering af procedurer for oprettelse af nye måleredskaber
-
Systematisk gennemgang af alle henvendelser til Måleredskaber det forgange år (red. 2020)
-
Spørgeskemaundersøgelse af medlemmernes brug af og holdning til Måleredskaber
Procedurer for oprettelse af nye måleredskaber opdateret
Med udgangspunkt i feedback fra de faglige selskaber og dialog med forskermiljøer, er der udarbejdet en ny skabelon for oprettelse af nye måleredskaber. De nye procedurer samler processen så den bliver mere smidig og dobbeltarbejde undgåes. Desuden er der tilføjet mulighed for kritisk vurdering af videnskabelig litteratur, mens der er lavet en ny opsætning i vurderingen af de psykometriske egenskaber.
Som noget helt nyt har DSFs bestyrelse desuden besluttet, at der nu er mulighed for honorering af arbejdet med at udarbejde beskrivelse og kvalitetsvurdering af nye måleredskaber.
Se skema til oprettelse af nye måleredskaber
Måleredskaber er fortsat et efterspurgt og vigtigt redskab for Danske Fysioterapeuter
Kort før jul 2020 blev spørgeskemaundersøgelsen sendt ud, og da vi lukkede undersøgelsen et par måneder senere, havde vi modtaget mere end 300 besvarelse fra et repræsentativt udsnit af Danske Fysioterapeuters medlemmer, fraset en lille underrepræsentation af fysioterapeut studerende.
Hovedbudskaber fra undersøgelsen
- Måleredskaber er et vigtigt redskab, der støtter mange medlemmer i anvendelsen af forskellige metoder i klinisk praksis. Ydermere vurderes, at Måleredskaber styrker evidensbaseret praksis og medfører øget kvalitet i mange fysioterapeuters praksis.
- Der er overordnet tilfredshed med Måleredskaber og de fleste brugere efterspørger, at Måleredskaber fortsat leverer kvalitetssikrede måleredskaber med størst behov for simple, praksisanvendelige og overskuelige oversigter, manualer og vejledninger, der er let tilgængelige og hurtig kan implementeres i klinisk praksis.
- Der er fortsat stort behov for at levere måleredskaber af høj videnskabelig kvalitet og det vurderes, at der med fordel kan sættes mere fokus på at eksplicitere kvalitetsvurderingerne samt styrke medlemmernes kompetencer i vurdering og kritisk anvendelse af måleredskaber generelt. Der er desuden stor efterspørgsel på at vurdere og inkludere mange flere måleredskaber, men der bør udvikles kriterier der kan understøtte prioriteringen af udvælgelsen på baggrund af tydelige og aftalte rammer og principper.
- Det anbefales at der laves yderligere analyser af muligheder og udfordringer i relation til Måleredskaber med henblik på at skabe en samlet udviklingsplan efter drøftelser med og mellem de faglige selskaber i fysioterapi, Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse og Danske Fysioterapeuters repræsentantskab.
Læs den fulde rapport fra spørgeskemaundersøgelsen
Hvor skal vi hen med Måleredskaber?
Efter 2 års intenst arbejde med afdækning af udfordringer og muligheder ved Måleredskaber, er det nu tid til at skue fremad. Og med meget stort fokus på datadrevet kvalitet i sundhedsvæsenet, bliver vigtigheden af integration af Måleredskaber i fysioterapeuters kliniske hverdag kun understreget yderligere og det står klart at Måleredskabers vigtigste opgave i fremtiden bliver, ikke blot at agere opslagsværk for måleredskabsentusiaster, men også generelt at klæde danske fysioterapeuter bedst muligt på til at begå sig i et datadrevet og evidensbaseret sundhedsvæsen.